Внесок професора В.Є. Тімонова у будівництво та експлуатацію морських портів та гідроспоруд - L. M. Soloviova (Історія науки і техніки, 2018)
Стаття присвячена життю та діяльності видатного російського вченого-інженера шляхів сполучення В.Є. Тімонова, зокрема його внеску у будівництво та експлуатацію мор-ських портів та гідроспоруд. Детально висвітлюються його дослідження Одеського морсь-кого порту, та порту м. Лібави. Після появи публікацій його наукових праць, особливо тих, що стосувалися будівництва молів із штучних бетонних масивів, які сам В.Є. Тімонов впер-ше споруджував на узбережжі Балтійського моря, як і організації перших землевсмоктува-льних робіт, його, як молодого інженера, запросили для роботи в «Комісії з улаштування комерційний портів» Міністерства шляхів сполучення. Аналізуючи дані про будівництво порту у Владивостоці, який ще тільки почав будуватися, і дані про вже існуючий та інтен-сивно працюючий порт в Миколаєві, В.Є. Тімонов дійшов висновку про можливості значно покращити вантажообіг Миколаївського порту без витрат на будівництво нових причальних і берегових споруд. Для цього він пропонує покращити роботу причалів, берегових і пла-вучих кранів і портового елеватора. Вчений радить обов’язково пов’язувати усі заходи, що проектувалися, з перспективою розвитку Одеського і Херсонського портів.