Kanatlılarda Antibakteriyel kullanımı ve Direnç Seviyesi: Orta-Kuzey ve Güney-Batı Nijerya’da Geçmişe Yönelik Bir Çalışma - Kantiyok T. Josi̇ah (Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 2018)
Şüphesiz antibiyotikler hayvanların yanı sıra insanları da bakteriyel hastalıklar ve bunlardan kaynaklanan ölümlerden kurtarmıştır. Ancak, bakteriyel direnç insan ve hayvanları çok ciddi tehdit etmektedir. Bu çalışmanın amacı Nijerya’da kanatlılarda antibiyotik kullanımını ve ekonomik öneme sahip yaygın antibiyotiklere karşı direnç düzeyini araştırmaktı. Orta-Kuzey ve Güney-Batı Nijerya’da kanatlı pratiğinde antibiyotik kullanım şekli veterinerler, hayvan sağlığı ile ilgili çalışanlar ve kanatlı yetiştiricilerine 150 anket uygulanarak elde edilmiştir. Yine, duyarlılık ve direnç oranlarının elde edildiği, ülkedeki üç tanınmış veteriner tanı laboratuvarından laboratuvar sonuçları kullanılarak antibakteriyel direnç düzeyi araştırılmıştır. Kanatlı pratiğinde yaygın olarak kullanılan doxycycline ve oxytetracycline yaygın bakteriyel enfeksiyonlarda en sık reçete edilen antibiyotiklerdi. Farklı antibiyotiklerle tedavilerin %50’den fazlasında antibiyotik dozu da dahil, spesifikasyonlar izlenmiyordu. Salmonella spp, Pasteurella spp, Avibacterium paragallinarum, Mycoplasma spp, ve Escherichia coli’nin kanatlılardan elde edilen klinik izolatlarının %50’den fazlası amoxicillin, ampicillin, colistin, gentamicin, tylosin, erythromycin ve enrofloxacin gibi yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere dirençliydi. Kanatlılarda antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı, yaygın antibiyotiklere karşı yüksek antibakteriyel direnç prevalansını açıklayabilmektedir. Kanatlı yetiştiriciliğinde dirençli bakterilerin ortaya çıkmasını, halk sağlığını etkilemesini ve ekonomik kayıpları önlemek için kanatlılarda doğru antibiyotik kullanımı zorunludur.