Türkiye’de Vergi Kayıp ve Kaçaklarının Önlenmesinde Vergi Denetimi ve Muhasebe Meslek Mensuplarının Rolü Üzerine Bir Değerlendirme - Mutlu YORULDU (Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 2016)
Kamu kesiminin mal ve hizmet üretimi ve sunumunda en önemli gelir kaynağınıvergi gelirleri oluşturmaktadır.Kamu gelir bütçesinin esas unsuru olan vergilerin; kişilerin kullanılabilir gelirleriniazaltmalarından dolayı, piyasadaki vergi kayıp ve kaçak eğilimleri artmakta, ama fakat sözkonusu vergi kaçak düzeyinin belli bir düzeyi de, kamunun çeşitli sosyo-ekonomikamaçlarını gerçekleştirebilmek için kendi isteğiyle bir kısım vergi alacağından vazgeçmesişeklinde kendini göstermektedir.Ekonomide mevcut vergi kayıp ve kaçak düzeyini minimize edebilmek için, Vergiidaresinin etkin bir vergi denetim mekanizmasına sahip olması ve uygulamasıgerekmektedir. Vergi İdaresi, vergi denetim fonksiyonunu ağırlıklı olarak yetersiz sayıdakikendi elemanlarıyla sürdürmeye çalışmakta, bu da beklenen ve hedeflenen çıktınınoluşmamasını sağlamaktadır.Vergi kanunlarında ve 3568 sayılı meslek kanununda yer alan düzenlemelerle, vergidenetimi noktasında görev ve sorumluluklar yüklenmiş olan muhasebe meslekmensuplarından yeteri kadar yararlanılamadığı bilinmektedir. Muhasebe meslekmensuplarından vergi denetiminde beklenen faydayı elde edebilmek ve denetiminetkinliğini, işlerliğini ve bütünlüğü sağlayabilmek için, yapılacak hukuki ve kurumsaldüzenlemelerle, meslek mensuplarının yetkilerinin arttırılması ve sistemin güven duyulanbir parçası olarak görülmesiyle birlikte muhakkak ki vergi kayıp ve kaçak düzeyindehissedilir bir azalma olabilecektir.