Колективні досліди Д. І. Менделєєва як попередники форм галузевого дослідництва - S. D. Kovalenko (Історія науки і техніки, 2017)
Методом історико-наукового аналізу розглянуто проведення дворічних колективних дослідів на чотирьох полях Російської імперії 1867 – 1869 рр. під керівництвом Д. І. Менделєєва за сприяння Імператорського Вільного економічного товариства. З’ясовано, що вони ставились за розробленими планом і методикою в різних ґрунтово-кліматичних зонах. Встановлено важливість отриманих результатів та їх значення для подальшого шляху впровадження мінеральних добрив у сільське господарство.