Kangal Akkaraman ırkı koyunlarda transport stresinin kan parametreleri ve elektrokardiyografi değerleri üzerine etkisi - Mustafa KOÇKAYA (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı Kangal Akkaraman ırkı koyunlarda transport stresinin kan parametreleri ve elektrokardiyografik veriler üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada klinik olarak sağlıklı 36 adet Kangal Akkaraman ırkı koyun kullanılmıştır. Çalışmada koyunlardan elektrokardiyografi verileri dinlenme sırasında, 30 dakikalık transport sırasında ve 120 dakikalık transport sırasında holter cihazı ile elde edilmiştir. Ayrıca kan parametreleri dinlenme sırasında, 30 dakikalık transport sonrasında ve 120 dakikalık transport sonrasında koyunlardan alınan kan serumundan belirlenmiştir. İstatistiksel verilerin değerlendirilmesinde Paired Samples t-Testi kullanılmıştır. PR, QT aralığının süresi, P dalgasının süresi, P dalgasının amplitüdü ve dakika kalp atımı verileri ile kan serum glucose seviyesinde grupların herbiri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. QRS kompleksi süresi, T dalgasının süresi verilerinde; dinlenim ile 30 dakikalık transport grubu arasında ve 30  dakikalık transport ile 120 dakikalık transport  grupları arasında istatiksel olarak önemli farklılık bulunmuştur. Serum total protein, albumine ve creatinin seviyelerinde; dinlenim ile 120 dakikalık transport sonrası grubu ve 30 dakikalık transport sonrası ile 120 dakikalık transport sonrası grupları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık bulunmuştur. Serum kan üre azotu değeri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır.  Bu çalışma, literatürde Kangal Akkaraman ırkı koyunlarda transport stresinin elektrokardiyografi değerleri ve kan parametreleri üzerine etkisini inceleyen ilk çalışma özelliğini taşımaktadır.