Jella Lepman, Türk Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Kütüphaneleri - Osman Ümit Özen (Türk Kütüphaneciliği, 1996)
Münih’teki Uluslararası Gençlik Kütüphanesinin de kurucusu olan Bayan Lepman; 1950*11 yıllarda Asya, Afrika ve Latin Amerika'da çocuk edebiyatı ve kütüphanelerine yönelik işbirliğini geliştirmek için çeşitli ülkelerde incelemeler yaptı. Orta Doğu ülkelerine yaptığı gezide Türkiye’yi de ziyaret eden Lepman burada çocuk edebiyatı ve çocuk kütüphaneleriyle ilgili kişiler ve kurumlan ziyaret etti. Bu çalışmanın sonuçlarını bir rapor halinde yayımladı. Bu yazıda 1950’lerin Türkiye’sindeki çocuk edebiyatı ve çocuk kütüphanelerinin durumu yabancı bir uzmanın kaleminden verilmektedir.