Scriptwriting as a creative, collaborative learning process of problem finding and problem solving - Eva Novrup Redvall (MedieKultur: Journal of Media and Communication Research, 2008)
Artiklen bygger på et kvalitativt case-studie af instruktør Annette K. Olesen og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakesons samarbejde om at skrive manuskriptet til spillefilmen Lille soldat. Inspireret af et studie af ‘problem finding in art’ af Csikszentmihalyi og Getzels (1976) og med brug af Isaksen og Treffingers model af stadierne i kreative processer (1994) fra forskning inden for Creative Problem Solving (CPS) anskues processen som en kollektiv, kreativ proces baseret på kontinuerlig ‘problem finding’ og ‘problem solving’. Artiklen diskuterer styrkerne ved en dynamisk tilgang til at løse ‘discovered problem situations’ som at udvikle en original ide til et færdigt manuskript, og den udfordrer den traditionelle opfattelse af filmproduktion som bestående af mere adskilte faser, hvor skuespillere og filmhold først inddrages efter færdiggørelsen af et manuskript i stedet for at levere ‘gaver’ under dets tilblivelse. Artiklen bidrager med ny viden om kreative samarbejder i dansk film og peger videre mod at inddrage viden fra produktionsanalyse i diskussioner af værker såvel som authorship i filmvidenskaben.