Drone Gazeteciliğinin Haber Değerine Katkısı ve Türkiye Pratiği - Muzaffer - Şahin (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2018)
Drone ile çekilen fotoğraf ve videolar haber değerine ilave katkılar sağlamaktadır. Drone’un habere kuşbakışı, haber değeri kriterlerindeki yenilik, ilgi çekicilik, kopmpozisyon ve görsellik unsurlarını ileriye taşımaktadır. Drone gazeteciliği dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Havacılık güvenliği ve kamu güvenliğini çok yakından ilgilendirmesi nedeniyle sivil havacılık otoriteleri drone kaydı, drone pilotluğu ve uçuş izni gibi konularda yasal düzenlemeler yapmaktadırlar. Türkiye’de de son yıllarda gazetecilikte drone kullanımı artmaktadır. Özellikle haber ajansları haber toplamada drone kullanımına daha çok yer vermektedir. Türkiye’de 2018 Eylül ayı itibariyle, medya sektöründe 35 civarında drone kullanılmaktadır. 2018 yılının Ocak-Eylül döneminde drone ile yapılan 65 haber incelenmiştir. Drone fotoğraf ve videolarının yer aldığı haberlerin yüzde 60’ını güncel sıcak gelişmeler, yüzde 40’ını ise doğa, çevre, manzara ve mimari konular içermektedir. Bu makale, drone’un haber değerine sağladığı katkıları değerlendirmektedir ve Türkiye pratiğini nicel içerik analizi yöntemi ile ortaya koymaktadır.