Što novo donosi Pomorski zakonik u odnosu na sustav stvarnopravnih jamstava na brodu ? - Dorotea Ćorić (Uporedno pomorsko pravo, 1993)
U radu se analiziraju odredbe Pomorskog zakonika Republike Hrvatske, koje se odnose na sustav stvarnopravnih jamstava na brodu. Navode se i obrazlažu osnovne promjene glede teksta Zakona o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi. Autorica zaključuje da je većina nužnih i korisnih poboljšanja učinjena samo u odnosu na pomorsku hipoteku, dok je sustav pomorskih privilegija ostao nepromijenjen.