Balıkçılıkta Akustik Cihazlar ve Uzaktan Algılamanın Kullanımı. - Sedat Gönener (Su Ürünleri Dergisi, 2015)
Sonar ve Echo-sounder’ın kullanımı son derece yaygınlaşmış, diğer yandan avın çabuk ve kolay bulunmasını sağlayan bu akustik cihazlar stoklar üzerindeki av baskısının artışındaki önemli faktörlerden birisi haline gelmişlerdir. Birçok ülke kendi karasuları içerisindeki balık stoklarını olabildiğince sömürdükten sonra, açık denizlerde avcılığa yönelmek zorunda kalmış ya da kalmaktadır. Türkiye’de bu durumla karşı karşıyadır. Ancak okyanuslardaki balık sürülerinin eskiden beri kullanılan yöntemlerle saptanamayacağı, balık bulucuların olmaması halinde ise hiç mümkün olmayacağı da son derece açıktır Bu nedenle, akustik cihazlar ve stoklara ilişkin tahminlerin yapılmasında kullanılabilen uyduların kombinasyonu zorunlu hale gelmektedir. Bu çalışmada, uzaktan algılama yöntemi ve balık bulucu cihazların ticari balıkçılıktaki kullanımı konusunda bazı bilgiler verilmiştir