Anabolički steroidi kao predmet kaznenopravne regulacije - Matko Pajčić (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2010)
Autori u radu razmatraju problematiku zlouporabe anaboličkih steroida s kaznenopravnog stajališta. Riječ je o pripravcima koji se koriste u sportu, kao oblik dopinga, ali sve više i izvan sporta, u cilju postizanja atraktivnijeg izgleda. U radu se najprije određuje pojam anaboličkih steroida te njihov učinak na tijelo korisnika. Potom se iznose procjene o učestalosti njihovog korištenja (kako u sportu kao oblik dopinga, tako i izvan njega) te uobičajeni načini njihovog pribavljanja u cilju određivanja kruga mogućih osoba koje mogu sudjelovati u postupku proizvodnje, prodaje ili drugih oblika pribavljanja steroida, te čiju je moguću kaznenu odgovornost stoga potrebno razmotriti. Slijedi kratak poredbenopravni pregled u kojem je iznesen prikaz kaznenopravnih odredbi u vezi s anaboličkim steroidima u Sjedinjenim Američkim Državama te Engleskoj. Središnji dio rada čini prikaz hrvatskog prava de lege lata, tj. razmatranje mogućnosti primjene određenih inkriminacija iz Kaznenog zakona na navedena ponašanja te upućivanje određenih prijedloga de lege ferenda.