Theoretical and experimental study of surface forces in disperse systems - Jiří Škvarla (Acta Montanistica Slovaca, 2005)
V príspevku sú stručne zhodnotené výsledky priamych experimentálnych meraní povrchových síl medzi makroskopickými povrchmi so zvláštnym dôrazom na tzv. štrukturálny, resp. hydratačno-hydrofóbny typ povrchových síl. Súčasne sú analyzované povrchové sily medzi mikroskopickými časticami modelových disperzných systémov, a to nepriamo z ich agregačnej kinetiky, a porovnané s uvedenými výsledkami priamych meraní povrchových síl. Prezentované sú aj dielčie výsledky meraní kinetiky homokoagulácie vodného sólu SiO2, pridaním koagulantov u ktorých sa predpokladá potlačujúci účinok na hydratačnú (KCl) a stimulačný účinok na hydrofóbnu (cetyltrimetylamónium bromid - CTAB) interakciu častíc uvedeného hydrosólu ako aj výsledky stanovenia heteroagregácie zo spektier elektroforetického rozptylu svetla binárneho sólu SiO2. Tieto merania zatiaľ nepotvrdili existenciu spomínaných krátkodosahových typov povrchových síl.