Mobil algılayıcı düğümler vasıtasıyla bölgesel ısı ve nem takibi - Şenol Zafer Erdoğan (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Mobil ve yaygın hesaplama alanlarındaki en son gelişmeler nedeniyle çevreyi izleyen algılayıcılara sahip çok sayıda mobil algılayıcı cihazların yerleştirilmesi uygun olmaktadır. Bu çalışmada, belirli bir bölgenin ısı ve nemini sürekli takip eden bir sistem önerilmektedir. Sunucu, veriyi toplayan merkez noktasıdır. Algılayıcı düğüm, verilen bir takvim veya istek üzerine sunucuya veriyi göndermektedir. Sunucu, toplanan algılayıcı verileri için veri görselleştirme araçlarıyla donatılmıştır. Önerilen sistem üç modülden oluşmaktadır. Ilk modül bölgenin ısı ve nemini takip eden mobil algılayıcı cihazdan oluşmaktadır. GPRS ve GPS modülleri bu düğümlere bütünleştirilmiştir. Ayrıca, sürekli ve duyarlı izlemek için bu mobil algılayıcı düğümlerle gerçek zamanlı bir iletişim vardır. İkinci modül algılayıcı düğümlerden veri toplama ve sunucu veritabanında veriyi kaydeden bileşenleri içerir. Son olarak üçüncü modül, sunucu veritabanında kayıtlı veriler üzerinde veri madenciliği ve veri görselleştirmeyi sağlar.  Önerilen sistemin kodu geliştirildi ve İstanbul’daki çeşitli otobüs güzergâhlarında test edildi. Sonuçlar, önerilen sistemin çevreyi izleme için kesin modeller geliştirmede yararlı olabileceğini göstermektedir.