Wpływ utwardzenia krawędzi ciętej na właściwości wytrzymałościowe złącza spawanego; Influence of the cut edge hardening on the welded joint mechanical properties - Ryszard Pakos (Przegląd Spawalnictwa, 2014)
W artykule przedstawiono wpływ cięcia termicznego i związanego z tym procesem utwardzenia krawędzi ciętej na właściwości mechaniczne złączy spawanych. Wykorzystano cztery warianty krawędzi ciętej stali S690QL. Zastosowano cięcie tlenem i cięcie plazmą. Spawano złącza bez dodatkowej obróbki i złącza po zeszlifowaniu 1 mm krawędzi. Przeprowadzono badania udarności i wytrzymałości na rozciąganie. Wykazano wpływ przygotowania złącza na jego właściwości mechaniczne