Viena filosofinių istorijos apmąstymo principų sankirta - Arūnas Poviliūnas (Problemos, 2014)
Straipsnyje, palyginant J. G. Herderio ir I. Kanto istorijos filosofines koncepcijas, bandoma nustatyti kritinės filosofijos įtaką istorijos filosofijos raidai. Aptariama J. G. Herderio organinių jėgų koncepcija. Jo nuomone, gamtos reiškiniai savo sąrangos požiūriu – tai nuolat sudėtingėjanti grandinė, kurią vainikuoja žmogus. Šios sekos sudėtingesnių narių sąrangos elementai yra paprastesnių gamtos reiškinių struktūros. Ši koncepcija yra bandymas įveikti Švietimo pasaulėžiūros antiistoriškumą, kaip mechanistinio pasaulėvaizdžio apraišką. I. Kanto kritinėje filosofijoje žmonijos istorija pirmą kartą buvo atskleista kaip laisvės istorija. Istorija skleidžiasi laike ir erdvėje ir yra reiškinių pasaulio dalis. Žmogus yra laisvas tik kaip protinga būtybė, kai jo valios priežastis yra savaiminga. Žmonijos istorija yra proto užuomazgų puoselėjimo, žmogaus proto lavėjimo istorija. Žmonijos istorija yra ir laisvės, kaip dorovės galimybės, istorija, o žmonijos istorijos galutinis tikslas yra arba pati laisvė, arba šis tikslas organiškai susijęs su ja. Laisvė ir valstybė yra du to paties proceso aspektai: vienas išreiškia žmogaus, kaip dorovinės būtybės esmę, kitas garantuoja jos raiškos sąlygas.