СТВОРЕННЯ ПРОФЕСІЙНО СПРЯМОВАНОГО НАВЧАЛЬНОГО ІНШОМОВНОГО ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ-ФІЛОЛОГІВ - Nataliia V. Sorokina (Інформаційні технології і засоби навчання, 2018)
У статті представлено теоретичне обґрунтування алгоритму створення і реалізації професійно спрямованого навчального іншомовного інформаційно-комунікативного середовища для майбутніх учителів-філологів. Центральне місце професійно спрямованого навчального іншомовного інформаційно-комунікативного середовища належить мультимедійним навчальним презентаціям, зміст яких передбачає добір навчального матеріалу відповідно до вимог Програми і зумовлених сучасними підходами до організації професійної іншомовної підготовки майбутніх учителів-філологів, а саме компетентнісного, особистісно орієнтованого і комунікативно-діяльнісного. Актуальність роботи зумовлена пошуком нових шляхів створення професійно спрямованого навчального інформаційно-комунікативного середовища для майбутніх учителів-філологів, потребою впровадження в освітній процес мультимедійних навчальних презентацій (курс «Англійська мова професійного спрямування» за спеціальністю «Освіта»). Встановлено, що використання мультимедійних навчальних презентацій з іноземної мови різних видів, зокрема наочних, презентацій-тем, з лексичною і граматичною домінантами, комбінованих тощо, на відповідних етапах заняття (стимулювально-мотиваційному, презентаційному, мовно-когнітивному, творчо-ситуативному, аналітично-оцінювальному) у поєднанні з традиційними засобами навчання допомагають розвивати пізнавальні здібності майбутніх учителів-філологів, формувати вміння знаходити шляхи розв’язання навчальних проблем, завдяки залученню різноманітних форм комунікативної діяльності. Експериментально доведено, що конструювання професійно спрямованого навчального інформаційно-комунікативного середовища з використанням мультимедійних навчальних презентацій стимулює особистісний і професійний розвиток майбутніх учителів, підвищує інтерес до майбутньої професії. З’ясовано, що імплементація мультимедійних презентацій має бути методично доцільною і залежить від готовності й уміння педагога комбінувати презентації з традиційними засобами навчання для досягнення найкращого результату професійної іншоомовної підготовки майбутніх учителів-філологів.