Obstrüktif Uyku Apne Sendromunda Aort Elastikiyetinin Hastalığın Ağırlık Derecesi ile İlişkisi - Emine Nilgün ORDU (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2018)
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS), uykuda oksijen desatürasyonlarının sıklıkla eşlik ettiği tekrarlayan üst solunum yolu obstrüksiyonu olarak tanımlanır. OUAS’ın kardiyovasküler hastalıklar açısından bağımsız bir risk faktörü olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada aort elastikiyetini gösteren parametrelerin OUAS’ın ağırlık derecesi ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Uyku kliniğinde polisomnografi ile OUAS tanısı alan 65 hasta apne hipopne indekslerine göre hafif-orta ve ağır OUAS olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi ve diyabetes mellitus komorbid hastalıklar olarak değerlendirildi. Bu kesitsel çalışmada iki grubun aortik strain ve aortik distensibilite açısından karşılaştırmaları yapıldı.Bulgular: Ortanca apne hipopne indeksi, hafif-orta OUAS’ta 15,2 (n=28) iken ağır OUAS’ta 56,5 (n=37) bulundu. Oksijen desatürasyon indeksi (p<0,001), beden kitle indeksi (p=0,002) ve komorbid hastalık varlığı (p=0,003) ağır OUAS’ta istatistiksel olarak yüksek bulundu. Tüm hastaların 49’unda ek hastalık mevcuttu ve ek hastalık varlığıyla aortik strain ve aortik distensibilite arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Hafif-orta OUAS ile ağır OUAS grupları arasında aortik strain (p=0,134) ve aortik distensibilite (p=0,085) açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı.Sonuç: Bu çalışmada aort elastikiyetinin hafif-orta ve ağır OUAS gruplarında farklılık göstermediği saptandı. Bu sonuç, ölçülen değerlerin birden fazla faktörden etkilenmesine bağlı olabileceği için arterlerin elastik özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.