Investigation of Two Outbreaks of Gastroenteritis in Tržič in September 2011 / Preiskava Dveh Izbruhov Gastroenteritisa V Tržiču V Septembru 2011 - Krt Lah Andreja (Slovenian Journal of Public Health, 2015)
Uvod. Izbruh gastroenteritisa neopredeljene etiologije in izbruh salmoneloze sta bila hkrati v Tržiču septembra 2011. Namen preiskave izbruhov je bil odkriti izvor in poti prenosa okužbe s ciljem, da se sprejmejo ukrepi za prekinitev širjenja. Metode. V dveh retrospektivnih študijah primerov in kontrol je bila z univariatnimi in multivariatnimi analizami testirana povezava med gastroenteritisom neopredeljene etiologije oziroma salmonelozo in uživanjem hrane v gostilni ali pitjem vodovodne vode. Primer v prvi študiji je bil oboleli s salmonelozo, primer v drugi študiji pa je bil vsak občan z drisko in/ali bruhanjem. Primere obolelih so prijavili zdravniki; kontrole so bile izbrane med zdravimi osebami, ki so vrnile izpolnjeni vprašalnik. Rezultati. Osebe, izpostavljene hrani v gostilni, so imele 24,8-krat višje obete za obolevanje za salmonelozo kot neizpostavljeni (univariatna analiza RO 24,8; 95 % IZ 7,5-82,3; p < 0,05; multivariatna analiza RO 14,7; 95% IZ 3,5-61,3, p < 0,05). Občani, ki so pili vodo iz določenega vodnega vira, so imeli 3,4-krat višje obete, da so oboleli za gastroenteritisom neopredeljene etiologije kot neizpostavljeni (univariatna analiza RO 3,4; 95 % IZ je 2,2-5,1; p < 0,05; multivariatni analizi RO 2,9; 95 % IZ 1,7-5,3; p < 0,05). Statistično značilna je bila tudi povezava med obolevanjem in količino popite pitne vode. Zaključki. Z analitičnima študijama primerov in kontrol smo potrdili vzročno povezanost med salmonelozo in prehranjevanjem v določeni gostilni ter povezanost med gastroenteritisom neopredeljene etiologije in pitjem vodovodne vode iz določenega vodnega vira. Mogoč je vnos Salmonelle enteritidis v gostilno prek vodovodne vode