Listeria monocytogenes & Listeriozis - Deniz Koçan (Gıda, 2015)
L. monocytogenes geniş ölçüde çevreye yayılmış ve pek çok gıdadan izole edilebilen, insanlar için önemli gıda kaynaklı bir patojendir. Listeriozis insanlarda oldukça yüksek oranlarda ölümlere neden olmakta ve genellikle gebelerde, yeni doğanlarda ve bağışıklık sistemleri zayıf kişilerde etkili olmaktadır.