Hizmet Öncesi Türkçe Öğretmenlerinin Özyeterlik İnançları Üzerine Boylamsal Bir Çalışma - Derya Yaylı (Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 2015)
Özyeterlik inancı öğrenim yaşantısının her aşamasında ve öğretmen eğitiminde başarıyla ilişkili bir kavram olarak görülmektedir. Bu yüzden öretmen yetiştirme alanında birçok özyeterlik çalışması yürütülmüştür. Hem uluslararası hem de ulusal düzlemde yürütülmüş çalışmaların çoğu kesitsel ama çok azı boylamsal olduğu için öğretmen adaylarının özyeterlik inançlarının lisans eğitimi sürecinde nasıl değiştiğini gösteren çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Bu yüzden, bu çalışma hizmet öncesi Türkçe öğretmenlerinin özyeterlik inançlarının lisans eğitimiyle nasıl değiştiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nicel ve nitel desenlerini birleştirmiş ve veri toplama aracı olarak Öğretmen Özyeterlik Ölçeği ile yarı yapılandırılmış görüşme kullanmıştır. Çalışmayı 91 hizmet öncesi öğretmen tamamlamıştır. Türkiye’de bir devlet üniversitesinde lisans eğitimi başında ve sonunda yapılan ölçümlerle elde edilen nicel verinin analizi sonucunda, hizmet öncesi öğretmenlerin özyeterlik inançlarının genel anlamda ve tüm alt boyutlar düzeyinde anlamlı bir şekilde yükseldiği gözlenmiştir. Ayrıca aynı dönemlerde toplanan nitel veri de nicel bulguyu destekler niteliktedir. Elde edilen bulguların önceki bulguların çoğuyla tutarlı olduğu belirlenmiştir.