Ras/PKA signalinio kelio aktyvumo įtaka [PSI+] priono indukcijai mielių Saccharomyces cerevisiae ląstelėse - Vilkova, Ana (Lithuanian Academic Libraries Network (LABT), 2009)
[URE3] priono indukcija priklauso nuo Ras/PKA signalinio kelio aktyvumo. Galima šio kelio įtaka [PSI+] priono formavimuisi gali būti numanoma iš natyvaus Sup35 baltymo struktūros. Šio baltymo struktūroje yra nustatytos kelios menamos PKA fosforilinimo vietos. Siekiant patikrinti šią galimybę buvo atliktas trijų, Ras/PKA signalinio kelio aktyvumu besiskiriančių, izogeninių kamienų – 6-α‘1-NB13-, 12-α‘1-NB13-, 7-α‘1-NB13 - [PSI+] priono indukcijos dažnio įvertinimas. Rezultatai parodė, kad terpėje esant turtingam azoto šaltiniui 6-α‘1-NB13- kamieno ląstelėse padidinta CYR1, BCY1 ir Ras2Val19 genų raiška sumažina [PSI+] priono indukcijos dažnį. Tuo tarpu, terpėje esant neturtingam azoto šaltiniui 7-α‘1-NB13 kamieno ląstelėse padidinta BCY1 geno raiška padidina [PSI+] priono indukcijos dažnį. Todėl galima daryti išvadą, kad [PSI+] priono indukcijos dažnis gali priklausyti nuo Ras/PKA signalinio kelio aktyvumo. === [URE3] prion induction depends on the activity of the Ras/PKA signal transduction pathway. Possible influence of this pathway on the formation of [PSI+] prion could be predicted from the structure of the native Sup35 protein. Several possible phosphorylation sites are known in the structure of this protein. In order to check this possibility analysis of prion induction frequency of three isogenic mutant strains – 6-α‘1-NB13-, 12-α‘1-NB13-, 7-α‘1-NB13 – different in the activity of the Ras/PKA signal transduction pathway, was performed. Results showed that in the presence of rich nitrogen source in cells of the strain 6-α‘1-NB13 the increased expression of CYR1, BCY1 and Ras2Val19 genes decreases the frequency of [PSI+] prion induction. Instead, in the presence of poor nitrogen source in cells of the strain 7-α‘1-NB13 the increased expression of BCY1 gene increases the frequency of [PSI+] prion induction. So, it is possible to make a conclusion that the frequency of induction of the [PSI+] prion depends on the activity of the Ras/PKA signal transduction pathway.