Namų ūkių pajamų pasiskirstymas ir jų nelygybė Lietuvoje - Kiaulakytė, Ilona (Lithuanian Academic Libraries Network (LABT), 2010)
Magistro darbe nagrinėjamos namų ūkio pajamų pasiskirstymo ir jų nelygybės problemos Lietuvoje. Šį darbą sudaro teorinė ir tiriamoji dalis. Teorinėje darbo dalyje apžvelgiama mokslinė literatūra, leidžianti apibūdinti namų ūkio pajamų pasiskirstymą, pateikiami naudoti statistiniai duomenys ir internetiniai šaltiniai. Darbe išanalizuoti namų ūkių pajamų pasiskirstymą ir jų nelygybę sąlygojantys veiksniai, išskirtos namų ūkių pajamų pasiskirstymą ir jų nelygybę sąlygojančios priežastys bei pateiktos namų ūkių pajamų nelygybės problemos. Tiriamojoje darbo dalyje buvo palygintos namų ūkių disponuojamosios pajamos 2004-2008 m., siekiant nustatyti veiksnius, lemiančius didelį pajamų pasiskirstymą bei jų nelygybę. Įvertinus šalies pajamų pasiskirstymą ir jų nelygybę, buvo ieškoma veiksnių, dariusių įtaką namų ūkių pajamų pasiskirstymo ir jų nelygybės dinamikos skirtumams. Buvo tiriamas namų ūkių pajamų pasiskirstymas ir jų nelygybė apskrityse, priklausomybė nuo bendros ekonominės situacijos pokyčių. Patvirtintos darbo autorės suformuluotos mokslinio tyrimo hipotezės: 1. Namų ūkių disponuojamųjų pajamų struktūra ir dinamika, lyginant atskiras grupes pagal namų ūkio galvos socialinę-ekonominę grupę, namų ūkio tipą, namų ūkio dydį, namų ūkio galvos amžių ir išsilavinimą, gyvenamą vietą, pasižymi dideliais skirtumais. 2. Ekonomikos augimas yra susijęs su namų ūkių pajamų nelygybe. Pateiktos namų ūkių pajamų pasiskirstymo ir jų nelygybės mažinimo priemonės, kurios gali padėti išspręsti... [toliau žr. visą tekstą] === Master's thesis deals with the household income distribution and inequality issues in Lithuania. This work consists of theoretical and research part. The theoretical part gives an overview of the scientific literature, allowing to describe the distribution of household income, the use of statistical data and online sources. The paper analyzed the distribution of household income inequality and the factors that underlie the isolated household income distribution and inequality and to give reasons for the household income inequalities. The exploratory part of this work has been compared to household disposable income in the period 2004-2008, in order to identify the factors that determine the high and the income distribution inequality. The assessment of the country's income distribution and inequality, and they were looking for factors that did impact on household income inequality in the distribution and dynamics of their differences. It has been studied in household income distribution and inequality in districts dependence on general economic situation changes. Approved by author of the research hypotheses were formulated: 1st Household disposable income structure and dynamics as compared separate groups according to head of household socio-economic group, household type, household size, household head age and education, residence, resulted in significant differences. 2nd Economic growth is linked to household income inequality. Given household income distribution and... [to full text]