Žinių vadybos įtaka organizacijos strateginiam valdymui - Lėliūtė, Roberta (Lithuanian Academic Libraries Network (LABT), 2011)
Žinios organizacijose tampa pagrindiniu ištekliu. Organizacijos turi suvokti jų vertę ir jas valdyti, nes tik tinkamai valdomos jos atneš naudą dabartinėje greitai besikeičiančioje verslo aplinkoje, kuri kartu su globalizacijos padariniais verslui reikalauja, jog į žinių vadybą būtų žvelgiama iš strateginės perspektyvos. Organizacija turėtų taikyti strateginį žinių vadybos požiūrį, nes tam, kad organizacinės žinios būtų efektyviai panaudotos nebeužtenka taikyti žinių vadybos principus normatyviniame lygmenyje, jos turi būti siejamos su bendra organizacijos strategija. Glaudus ryšys tarp žinių vadybos ir strateginių planų organizacijoje užtikrina, kad žinių veiklos prisidės prie strateginių tikslų efektyvesnio pasiekimo. Vykdant efektyvius žinių vadybos procesus, sudarant palankias sąlygas žinių dalijimuisi, skatinat inovacijas ir kūrybiškumą užtikrinama, jog organizacijos išvystys maksimalius pajėgumus išnaudodama savo išteklius strategiškai svarbių tikslų pasiekimui ir pasiektų geresnę poziciją rinkoje. Šiuo darbu buvo siekiama išanalizuoti ir ištirti, kaip žinių vadyba daro įtaką organizacijos strategijai. Apibendrinant teorinę ir praktinę dalis, galima padaryti tokias daro išvadas: • Esant globaliai rinkai, kuri sukėlė konkurencijos padidėjimą, vis svarbiau tapo surasti konkurentams neturimus, išskirtinius gebėjimus, kad organizacija atlaikytų konkurencines jėgas, buvo atsigręžta į tai, kas svarbiausia organizacijoje – darbuotojai, jų žinios ir sugebėjimai - į žinių vadybą... [toliau žr. visą tekstą] === In this diverse economy today all the companies have to be aware o all the threads caused by the economic environment to stay in business and to keep up with their competitors. This theses emphasis the impact of knowledge management to organization’s strategic management. The Aim of the theses is to analyze and investigate how knowledge management influence corporate strategy. The first part will examine the factors affecting the strategic use of knowledge management, organization, knowledge management, identifying the concept of a procedural model. The second - a strategy analysis of organizations value and features. The third part will aim to reveal the impact of knowledge management through knowledge management and strategic management interface for comparative analysis. The fourth part will describe the study. An empirical study was selected using a qualitative research methodology through a questionnaire survey method to investigate the impact of knowledge management organizations to achieve strategic objectives. After the study analysis these insights were made: • Knowledge management processes are folowed trhough in the organizations, although not all are given enough importance. • Organizational culture emphasis best the communication and dialogue between employees and managers. • While the technology is understood as a means to perform daily tasks at work, rather than tools for knowledge management, but is installed at least one of the previously identified knowledge... [to full text]