Правовий захист громадян України в Польщі: соціальні права біженців - A.S. Bryankin (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
У статті проводиться науково-практичне дослідження соціально-правових аспектів щодо захисту українських біженців у Польщі. Одним із найважливіших аспектів цієї допомоги є надання житла та інших соціальних потреб для українців, які отримали правовий статус PESEL UKR у Польщі. Українці з PESEL UKR мають право на безкоштовне медичне обслуговування, а в галузі освіти діти шкільного віку мають право на отримання безкоштовної освіти в польських школах. Однак, з’ясована наявність серйозних проблем у доступі до соціальних послуг та пільг. Багато біженців стикаються з перешкодами у їх отриманні, такими як: бюрократичні перепони, недостатній інформаційний супровід та непрозорі процедури отримання гарантій, що ставить під сумнів їхню реальну доступність та ефективність. Крім того, біженці часто стикаються зі складнощами влаштування на роботу або отриманнянеобхідної допомоги у зв’язку з недостатнім рівнем фінансової підтримки у наданні соціальних послуг. На жаль, несвоєчасний доступ до здобуття цих можливостей стає великою вадою в інтеграції біженців у нове суспільство.