Trendovi proizvodnje soje u Hrvatskoj - Zoe Andrijanić; Luka Brezinščak; Ivan Pejić (Glasnik Zaštite Bilja, 2022)
Soja se uzgaja na 121 milijuna hektara te predstavlja četvrtu najzastupljeniju ratarsku kulturu u svijetu, dok u Hrvatskoj po zastupljenosti površina zauzima treće mjesto. U promatranom razdoblju od 2009 do 2019 uzgajala se u prosjeku na 65.068 ha uz prosječni prinos zrna od 2.6 t ha-1. Najveći prinos ostvaren je 2018. godine (245 188 t), a iste godine postignut je i najveći prinos zrna (3.18 t ha-1). Proizvodnju soje u Hrvatskoj karakterizira pozitivan trend u porastu površina čemu su pridonijele stabilne i visoke cijene sirovina i otkupa te sustav poticaja i potpora, dok su na porast prosječnog prinosa zrna najviše utjecali primijenjena tehnologija i znanje proizvođača te izbor kvalitetnog sortimenta. Soja sa 80 milijuna HRK vrijednosti izvoza koliko je ostvareno u 2020. predstavlja jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda RH. U 2020. soju je sijalo 9.864 korisnika u sustavu potpora i to na 84.302 ha što je 8.5 ha soje po korisniku. Sjemenska proizvodnja također bilježi konstantan porast, a u uzgoju je najzastupljeniji rani do srednje rani domaći sortiment Poljoprivrednog instituta Osijek te talijanski rani sortiment. Mogućnost postrne sjetve, sposobnost fiksacije dušika u plodoredu, te sigurnost otkupa NON – GM sortimenta idu u prilog mogućnosti intenzivnijeg povećanja površina i prinosa zrna soje u Hrvatskoj.