ВПЛИВ ПОТЕПЛІННЯ НА ГІДРОТЕРМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ТА ПЕРЕЗИМІВЛЮ ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ В УМОВАХ ПРИСИВАШШЯ - І. В. Костиря; М. А. Остапенко; М. К. Бондаренко (Зернові культури, 2022)
Актуальність. Проблема кліматичних змін у наслідок глобального потепління, одна з важливих та актуальних напрямків науково-дослідної діяльності на сучасному етапі розвитку сільського господарства. Зміна клімату призводить до змін потенціалу природних ресурсів і тому визначення їх меж завжди береться до уваги при визначенні напрямку ведення аграрного виробництва. Мета дослідження. Визначити, як вплинуло глобальне потепління через зміну кліматичних умов на проходження зимового періоду озимими зерновими культурами в Присивашші. Матеріали та методи дослідження. Матеріалами дослідження були багаторічні спостереження за основними кліматичними показниками на Генічеській дослідній станції ДУ ІЗК НААН України. Результати та обговорення. Було проаналізовано зміни основних кліматичних показників за період 2004–2020 рр. в Присивашші на фоні глобального потепління та досліджені впродовж 2015–2018 рр. глибина промерзання ґрунту і мінімальні значення температури на глибині залягання вузла кущення озимих зернових культур під час проходження зимового періоду. Зафіксовано зростання середньорічної температури повітря, що призвело до зменшення глибини промерзання ґрунту та підвищення його температури на глибині вузла кущення. Висновки. Посилаючись на одержані дані виникла вагома необхідність пошуку більш оптимальних строків сівби пшениці, ячменю озимих, як одного з ключових сегментів агротехнічних заходів, що забезпечує кращу адаптацію посівів озимини і зростання їх продуктивності при вирощуванні в нових умовах природного середовища в зоні сухого Степу України.