Nederlandske skjermbilder sett med norske øyne - Roel Puijk (Norsk Medietidsskrift, 2001)
Europeisk fjernsyn dras stadig mer inn i den globale økonomien. De tradisjonelle public service-kanalene må i dag konkurrere med de kommersielle om seernes gunst. Hva innebærer kommersialiseringen og konkurransen for det programtilbudet som befolkningen får? I denne artikkelen sammenlignes programtilbudet på de offentlige og de kommersielle kanalene i Nederland med det tilsvarende tilbudet i Norge. Den offentlige kringkastingen i de to landene har tradisjonelt vært organisert forskjellig – mens Norge har hatt en semi-statlig kringkastingsorganisasj on, har medlemsbaserte foreninger vært basis for det nederlandske systemet. Selv om de ideologiske begrunnelsene som lå til grunn for disse systemene er svekket, gir de seg også i dag utslag i ulike programmer. Artikkelen sammenligner også programkategoriene som blir tilbudt med den oppmerksomheten seerne gir dem.