Eozinofil Katyonik Protein, Covid-19 Tanısında Kullanışlı Bir Biyobelirteç Olabilir Mi? - Muzaffer Katar; Osman Demir; Murat Beyhan (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
Amaç Covid-19 hastalığı, moleküler, serolojik veya radyolojik yöntemlerle teşhis edilir. Bununla birlikte, bu teşhis yöntemlerine her yerde ulaşılamaz veya sonuçlanması çok fazla zaman alabilir. Bu nedenle, Covid-19 hastalarının basit ve kolay erişilebilir laboratuvar biyobelirteçleri ile etkili teşhisine ihtiyacımız var. Bu nedenle Covid-19'da Eozinofilik Katyonik Proteinin (ECP) tanısal performansını araştırdık. Gereç ve yöntemler Çalışmamız geriye dönük bir vaka-kontrol çalışmasıdır. 15 Mart - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında Covid-19 teşhisi konulan 30 hastanın kaydedilen klinik, laboratuvar ve radyolojik verileri uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak 30 sağlıklı kişi ile karşılaştırıldı. Sonuçlar Hastalar ve kontroller sırasıyla ortalama yaşları 57,2 ± 15,46 ve 60,07 ± 20,59 olan 10 (% 33,3) kadın ve 20 (% 66,6) erkeklerdi. Hastaların başvuru sırasındaki eozinofil sayıları kontrollere göre anlamlı olarak düşüktü (p