Кримінальна відповідальність за корупційні правопорушення в розрізі дотримання принципів юридичної відповідальності - A. B. Antonyik; V. O. Demchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
У статті висвітлюється актуальна проблема кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення в Україні через призму дотримання основних принципів юридичної відповідальності. Боротьба з корупцією є одним із ключових аспектів для розвитку демократичного суспільства та верховенства права, однак надмірна жорсткість у підходах до криміналізації корупційних діянь може призвести до порушення принципів справедливості, пропорційності та індивідуалізації покарань. Автори статті акцентують увагу на тому, що заходи кримінально-правового впливу повинні відповідати ступеню суспільної небезпеки конкретного правопорушення та враховувати індивідуальні обставини кожного випадку. Зокрема, наводиться аргументація щодо необхідності врахування особистих характеристик винних осіб під час визначення виду та міри покарання, що сприятиме підвищенню ефективності антикорупційної політики.