ФОРМУВАННЯ НАПРЯМКІВ АВТОМАТИЗОВАННОГО ПРОЕКТУВАННЯ ІНТЕР’ЄРНИХ РІШЕНЬ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ СУДЕН ДЛЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР - Альберт Кириллович Сандлер; І. О. Заварза; Олена М. Тюрікова (Автоматизация технологических и бизнес-процессов, 2024)
Актуальність роботи у формуванні напрямків автоматизованого проектування інтер’єрних просторів громадського призначення суден для транспортування зернових культур обумовлена рядом чинників. А саме у встановленні резервів утворення та індивідуалізації образів цих приміщень, забезпеченні балансу між традицією та тенденціями сьогодення, бажанням створити неординарні інтер'єри та вимогами міжнародних конвенцій які регламентують безпеку життєдіяльності людини на морі. Тільки на підставі консенсусу між різними вимогами можливо створити багаторівневі завдання для автоматизованого проектування. Пропонується при проектуванні інтер'єрів кают-компаній та інших громадських приміщень  суден торгівельного флоту, повинні бути враховані слідуючи фактори: морські традиції та звичаї, особливості професійної діяльності, особливості  колективу, сучасні форми проведення дозвілля, сучасні цінності, які поєднують різноманітність поглядів та образів життя, менталітетів тощо. В системі просторового рішення,  перевагу є сенс віддавати мобільним та змінним формам обладнання, які комбінуються та переміщуються в залежності від потреб та можуть утворювати простір з різними характеристиками та різного призначення, виокремлювати фрагменти простору та організовувати смислові та функціональні групи. Зміни в інтер’єрах  громадських просторів суден мають на меті сформувати такі напрямки автоматизованого проектування, які дозволять привести інтер’єрів у відповідність сучасному образу життя. Життю у якому відбудеться поглиблення розмежування  виробничої та  позаслужбової форм спілкування з одночасною підтримкою морських традицій в тієї мірі, в який вони відповідають сучасним обставинам та вимогам часу, сучасному стану розвитку людини як соціальної істоти. На шляху визначення векторів цих змін має сенс провести дослідження в царині стилеутворення, формоутворення, психології сприйняття, психології  функціонування замкнених колективів, складених з випадкових особистостей. Визначення базових процесів, їх  обладнання та засобів  інтер’єрної  інтерпретації  такого обладнання  може бути  продуктивним при умові  урахування  особливості екіпажу судна.