PRVO LATINIČKO IZDANJE "PLAČA MAJKE BOŽJE": Mikaljino izdanje iz 1642. - Valentin Putanec (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 1980)
J. Mikalja je 1642. u Požunu izdao zbirku raznih nabožnih tekstova pod nazivom "Bogoljubno razmišljanje od Očenaša". Tu se nalazi i "Gospin plač" koji je Mikalja preuzeo iz "Malog nauka" (1616) M. Divkovića. Autor analizira i objavljuje to prvo latiničko izdanje "Plača".