Preliminary results on performance of new ultra-fast static positioning module – POZGEO-2 in areas outside the ASG-EUPOS network - Paziewski Jacek; Krukowska Marta; Wielgosz Paweł (Geodesy and Cartography, 2014)
W pracy prezentowane są badania dotyczące dokładności i wiarygodności pozycji wyznaczanej z wykorzystaniem nowego modułu ultra-szybkiego pozycjonowania - POZGEO-2 opracowanego dla systemu ASG-EUPOS. Przedstawione testy obliczeniowe dotyczą szczególnego przypadku wyznaczania pozycji, gdy użytkownik znajduje się poza granicami sieci stacji referencyjnych. W takich warunkach wymagana jest ekstrapolacja sieciowych poprawek atmosferycznych. Wpływa to negatywnie na dokładność tych poprawek i może doprowadzić do sytuacji, w której wyznaczenie nieoznaczoności będzie niemożliwe. Prezentowane badania oparte są na pięciominutowych sesjach obserwacyjnych i pokazują, że poprawki mogą być ekstrapolowane dla obszarów położonych do około 35 km od granic sieci ASG-EUPOS. Oznacza to, że w praktyce precyzyjne pozycjonowanie ultra-szybkie z użyciem modułu POZGEO-2 może być zapewnione dla niemal całego obszaru Polski