Musul Operasyonu Haberlerini Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ) ve The Independent Gazetelerinin Veriş Tarzları The ways of making news about Mosul Operation News by the Frankfurter Allgemeiner Zeitung and The Independent newspapers - Muharrem Çetin; gözde şahin (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
Özet Haberin medyada yer alış biçimi yönetimlere, kamuoyunu şekillendirmeye yönelik önemli bir fırsat sunmaktadır. Haber metninde kullanılan dil, alt metin ve odak noktayı oluşturan mesajların manşetten verilişi, haberin algılanışında önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada FAZ (Frankfurter Allgemeiner Zeitung) ve The Independent gazetelerinin Musul Harekatını ele alışı incelenmiş, bu bağlamda her iki gazetenin de kamuoyunu kendi ideolojik pencerelerine ve yönetimin bakış açısına uygun şekilde şekillendirmeye çalıştıkları görülmüştür. The Independent, Amerika’nın ve batılı ülkelerin orada bulunuşunu demokrasi, özgürlük ve yardımseverlik kavramları ile ilişkilendirmektedir. FAZ, ABD ve batılı ülkelerle ilgili haberlerden ziyade Musul’da yaşananları aktarmakta ve Almanya’nın oradaki varlığına meşruiyet kazandırmaya çalışmaktadır. Ancak, her iki gazetenin Türkiye’ye yönelik haber formatlarının ve verdikleri mesajların birbirine benzediği, Türkiye’ye yönelik olumsuz bir tavır ve yanlı bir haber anlayışını benimsedikleri görülmektedir.  Abstract The way the news takes place in the media provide the governments with an important opportunity to shape the public sphere of their countries. The language, sub-text and focus points of the messages given in headline play an important role in how the news are perceived. In this study The Mosul Operation coverage of FAZ (Frankfurter Allgemeiner Zeitung) and The Independent newspapers are examined, and it is revealed that both newspapers tried to shape the public sphere according to their own ideological stances and the perspective of their managements. The Independent links the presence of America and Western countries in Mosul with the concepts democracy, freedom and benevolence. The FAZ conveys what happens in Mosul rather than news about USA and Western countries, and tries to legitimize the presence of Germany there. However, it is determined that the formats and messages of news about Turkey in both newspapers are similar and they adopted a negative attitude and a biased news approach towards Turkey.