Державний контроль у сфері енергетики в Україні: поняття та особливості - S.V. Fedorenko (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті, на підставі аналізу доктринальних джерел, визначено поняття та окреслено особливості державного контролю у сфері енергетики в Україні. Наголошено, що енергетична безпека держави в умовах неспровокованої агресії з боку російської федерації стала одним із ключових викликів перед якими постала наша держава. Справа не тільки в системних та жорстоких обстрілах об'єктів енергетичної інфраструктури, що здійснюються ворожою державою, але і у порушеннях енергетичного законодавства учасниками енергетичного ринку (як споживачами, так і надавачами послуг). Істотна зміна зовнішніх факторів ризику, внутрішня дестабілізація, спроби знищення енергетичного потенціалу держави призводять до актуалізації дослідження правових засад державного контролю у сфері енергетики, вивчення як теоретичних основ цього питання, так і особливостей контрольної діяльності у цій сфері.