БУЛІНГ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМА ОЧИМА ДИТИНИ - YU.V. Hradova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
В статті проаналізовано дані анонімного анкетування, яке проходило у вересні-грудні 2019 року в школах м. Харкова та ХНУ імені В.Н. Каразіна. Дане анкетування проводилось під час лекцій-тренінгів щодо протидії булінгу в Україні. Метою анкетування було з’ясування обізнаності підлітків щодо проблеми булінгу в освітніх установах, можливості викорінення цькування з освітнього процесу шляхом надання рекомендацій учням як слід поводити себе з агресором. В досліджені було використано такі методи як: статистичний, порівняльний, анкетування, опитування. Після лекцій та анкетування за побажанням деяких учнів проводились індивідуальні консультації щодо конкретних випадків цькування, подальші рекомендації були представлені адміністрації навчальних закладів. Результати дослідження показали високу обізнаність серед учнів щодо проблеми булінгу (91% серед опитуваних). Щодо участі у булінгу  в якості спостерігача позитивно відповіли 23%, як жертва 17 %, як агресор 6,5 %. Місцем, де найбільше піддаються цькуванням була визнана школа – 57%. В більшості випадків діти розповідали про цькування батькам, проте кожний п’ятий ні з ким не ділився проблемою. В ході анкетування було виявлено, що в ряді випадків педагоги не реагують або реагують неналежним чином на булінг в класі, через що діти  звертаються дуже рідко за допомогою до вчителів. Крім того половина опитуваних стикались з цькуванням з боку вчителів. Найчастіше кривдники використовували такі способи цькування, як: образи і глузування (33%), використання прізвиськ (19%), побиття, ляпаси, штовхання (17%), кібербулінг (13%), ігнорування, бойкотування (9%), приховування або знищення майна (8%). Щодо жертв, то ними, на думку опитуваних, найчастіше є: слабші, які не можуть дати здачі (47%), ті, хто відрізняється від інших фізично (20,5%), підліток іншої національності чи раси 12%, ті, хто має інший майновий статус (малозабезпечений) 11%, ті, хто має свою думку 8%. Щодо можливості уникнення цькування в школі, то 10 % вважають булінг неминучим, в той час як 47 % вважають, що це можливо, якщо вчасно помітять дорослі. Отже, протидія булінгу має відбуватись за злагодженої роботи з боку батьків, педагогів, громадянського суспільства та держави.