Природа людини і її природне право у філософії Спінози - Tetiana Pavlova (Cхід, 2013)
У статті розглядаються питання природного права у філософії Спінози, особлива увага приділяється його співвідношенню з природою людини в контексті суспільних відносин і відносин реалізації права. Показане реалістичне ставлення Спінози до людських афектів і їх впливу на суспільні відносини. Досліджуються різні аспекти ототожнення правових законів і законів природи, зокрема, розглядається закон, що залежить від природної необхідності, та закон, що залежить від людського волевиявлення. Аналізуються особливості договірної теорії виникнення держави та додержавного стану.