بررسی تجربی اثر شکل هندسی وصله‌های مسی جهت تعمیر قطعات تیتانیومی ترک‌دار به روش دیفیوژن - اردشیر محمودی نسب; علیرضا نطام آبادی; فرزان براتی (مکانیک سازه ها و شاره ها, 2023)
چکیدهاثر جهت‌گیری و شکل وصله درسازه های ترک‌دار بر رفتار مکانیکی اجزا و بهینه‌سازی فرآیند ساخت بسیار مهم است. در این تحقیق در راستای ترمیم قطعات ترک‌دار تیتانیومی درجه 2 با بررسی پارامترهای طول ترک (ترک‌های مرکزی 1 ،2 و 3 سانتی‌متر ) و نوع وصله از جنس مس (شکل های هندسی مستطیل، بیضی و شش‌ضلعی)، رفتار مکانیکی قطعات تحت بارهای شبه استاتیکی کششی مطالعه می شود. در این آزمایش اتصال وصله‌ها به ورق پایه تیتانیوم درجه2 به ابعاد 5/0×40×50 میلی‌متر مطابق با استانداردهای ASTM E 8/E 8M – 08 و ASME SA-370 بررسی می‌گردد. به‌عنوان یک ایده‌ی جدید وصله‌ها با روش دیفیوژن پیشرفته ( SPS ) در محدوده دمایی 850-820 درجه سانتی‌گراد و فشار 50-47 مگاپاسکال به ورق پایه متصل ‌می‌شوند و کاربردشان در صنایع هوافضا می-باشد. به‌منظور بررسی کیفیت محل اتصال قطعه‌های ترک‌دار وصله شده از میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM) ) استفاده می‌شود. با مقایسه قطعات وصله شده تحت بارگذاری کشش استاتیکی می‌توان نتیجه گرفت افزایش طول ترک کاهش مقاومت قطعه را به دنبال خواهد داشت. از میان وصله‌های مطرح‌شده، وصله شش‌ضلعی به خاطر توزیع تنش بهتر نسبت به وصله‌های مستطیل و بیضی به ترتیب 0/534 و 0/691 درصد به طور میانگین در تمام طول ترک‌ها مقاومت بهتری را نشان می‌دهد.کلمات کلیدی: اتصال دیفیوژن؛ وصله مسی؛ورق ترک‌دار؛ تیتانیوم