КРЕДИТУВАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Андрій Білоченко (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглянуто проблеми забезпечення аграрних підприємств України кредитними ресурсами для ведення ефективної господарської діяльності в умовах військового стану. Розглянуто загальні принципи специфіка кредитної підтримки підприємств агросектору, виходячи із сезонності їх виробничої діяльності та відповідних диспропорцій їх потреби в оборотних коштах. Розглянуто основні джерела фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств та роль кредитної підтримки для забезпечення їх ефективної діяльності. Визначено перешкоди формуванню прозорої кредитної політики відносно підприємств агросектору, котрі існують у банківській сфері. Досліджено динаміку процесів банківського кредитування після початку війни та окреслено перспективи щодо його розширення в майбутньому. Розглянуто вплив регулятивної політики Національного Банку України на кредитну активність комерційних банків в сучасних умовах.