Özbek Kültüründe Teknolojik Dönüşüm: Sunday Filmi - Yaşar Öztürk (İmgelem, 2024)
Günümüz toplumları teknolojik bir kültürle çepeçevre sarılmış durumdadır. Teknoloji sadece gündelik hayat pratikleri üzerinde etkiyle sınırlı kalmayıp yapıp ettiklerimizi şekillendiren bir güç haline dönüşmüştür. Bu çalışma; günlük yaşamda bireyin kimliğinin bir parçası haline gelen teknolojik etkileşimin getirdikleri Özbek kültürü bağlamında ele alınacaktır. Çalışmada bu kapsamda 2023 yılında gösterime giren Sunday filmi teknoloji severler ile teknofobiler bağlamında söylem analizi yapılacaktır. Sunday filminin seçilme sebebi ise gerek Özbek kültürünü yansıtması gerekse ileri yaşta olan bireylerin teknolojiye olan yaklaşımını yansıtması bakımından önemli görülmesidir. Yönetmenliğini üstlenen Şokir Holikov mütevazı bir hayat süren tipik bir Özbek çiftinin teknolojinin hayatlarına girmesiyle birlikte değişen hayat rutinlerini ele almaktadır. Çalışmanın kuramsal temelinde öncelik teknoloji severler ile teknofobi açıklanmıştır. Akabinde Özbek kültüründen bahsedilmiştir. Özbek kültürünün gündelik yaşam pratiklerine etkisi, ritüellerin ve rutinlerin yeni teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte değişim ve dönüşümü sosyolojik film analizi yöntemiyle açıklanmaya çalışılmıştır.