РИЗИКООРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Ірина Єпіфанова (Економіка та суспільство, 2025)
Дослідження присвячене аналізу екологічних ризиків промислових підприємств в умовах воєнного стану. Систематизовано ризики за їх джерелами, механізмами виникнення та можливими наслідками, а також розроблено їх класифікацію. Ідентифіковано галузеві загрози, зокрема для хімічної, енергетичної та нафтопереробної промисловості, із акцентом на їхній регіональний і національний вплив. Запропоновано п’ять стратегій управління економіко-екологічною безпекою підприємств: реактивну, релокаційну, адаптивну, мінімалістичну та інноваційну. Результати багатофакторного аналізу засвідчили перевагу адаптивної стратегії за показниками ефективності та гнучкості. Розроблено матрицю вибору стратегій управління залежно від рівня загроз та галузевої специфіки. Дослідження підкреслює важливість інтеграції інноваційних технологій як чинника забезпечення довгострокової екологічної стійкості.