Олександр Олесь як медіум між європейським та українським символізмом - Igor Tsurkan (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï, 2017)
У статті досліджується формування художньо-естетичної концепції світобачення Олександра Олеся в контексті європейського символізму. Виокремлюється система взаємопов’язаних мотивів, що репрезентує авторське поетичне буття. Автором, на прикладі творчості Олександра Олеся, окреслено горизонт українського та європейського символізму як модифікації культурного коду. Творчість поета, що розвивалася у руслі символізму, поєднувала зразки як поетичного вербалізму, так й інтенсифікованої образності, що дозволило авторові статті розкрити своєрідність і новаторство символістського дискурсу Олександра Олеся в європейському контексті.