Richard Swinburne'ün Düalizm Savunusu - Aykut Alper Yılmaz (Kader, 2020)
Richard Swinburne, çağdaş din felsefesinin önde gelen isimlerinden olup özellikle ruh meselesine eğilmiş bir felsefecidir. O, insanın ruh ve beden olmak üzere iki farklı cevherden oluştuğunu öne süren düalist görüşün günümüzdeki önemli savunucularındandır. Kaleme almış olduğu Ruhun Evrimi (The Evolution of the Soul),  Zihin, Beden ve Özgür İrade (Mind, Brain and Free Will) ve Bedenler miyiz yoksa Ruhlar mı? (Are we Bodies or Souls?) gibi müstakil eserlerin yanı sıra makale ve kitap bölümleriyle de düalizmi, Descartes’tan itibaren ortaya çıkan yeni problemlere karşı savunmuş ve bu görüşü çağdaş zihin tartışmaları ekseninde güncellemiştir. Ben de bu çalışmada, ilk olarak Swinburne’ün düalizmini, Descartes’ın cevherci düalizmiyle aralarındaki bazı farklara da dikkat çekerek, ele alacağım. Akabinde, onun düalizmi savunmak adına ileri sürdüğü –biri “kavranabilirlik argümanı” (conceivability argument) olarak bilinen ve diğeri ise hayali bir beyin nakli vakasına dayanan– iki temel argümanı ve bu argümanlara yöneltilen bazı eleştirileri inceleyeceğim. Kısaca çalışmamın ana odağı, Swinburne’ün düalizme yönelik iki temel argümanı ve bu argümanlara yöneltilen bazı eleştiriler olacaktır.