Актуальні аспекти гіпербаричної фізіології та медико-біологічних ефектів інертних газів - I. S. Trinka; Ye. V. Moiseyenko (Український журнал військової медицини, 2023)
Вступ. Досягнення у галузі гіпербаричної медицини і фізіології складають основу систем життєзабезпечення операторів екстремальних видів діяльності (водолази, льотчики, космонавти, тощо). При цьому, використання для дихання в умовах гіпербарії газових сумішей різної комплектації сприяє вивченню нових проявів біологічної відповіді. В цілому, результати дослідження механізмів адаптації людини до дії гіпербаричного середовища мають фундаментальне і практичне значення, особливо, у напрямах забезпечення проникнення людини у «гідрокосмічний» і космічний простір, лікувального застосування гіпербаротерапії і гіпербаричної оксигенації, використання у медицині біологічних властивостей інертних газів.