Benedykt XV, Encyklika "Principi Apostolorum" - Janusz Królikowski (Vox Patrum, 2024)
Papież Benedykt XV encykliką Principi Apostolorum dokonał ogłoszenia Efrema Syryjczyka doktorem Kościoła powszechnego. Dokonał w niej uzasadnienia tego aktu odwołując się do znaczenia jego pism i teologii dla Kościołów wschodnich, a także pokazując wymiar uniwersalny jego postaci i jego dzieła teologicznego. Encyklika nie była dotychczas tłumaczona na język polski, dlatego zasługuje na przypomnienie i na skorzystanie z zawartych w niej inspiracji dla badań patrystycznych.