وضعیت جوان ایرانی در دهه پنجم انقلاب اسلامی (مطالعه آمارها و پیمایش‌ها براساس بیانیه گام دوم انقلاب) - محمد اسکندری نسب; سعید محمدی تلف‌گردی; مهدی امیدی (پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی, 2024)
بیانیه گام دوم انقلاب به‌عنوان آغازگر «فرایند بزرگ و جهانی چهل سال دوم انقلاب اسلامی»، تأکیدی خاص بر جوانان با عبارت «محور تحقق نظام پیشرفته اسلامی»، خواستار کاربست همت‌های بلند و انگیزه‌های جوان و انقلابی در گام دوم انقلاب است. از این‌رو هدف اصلی مقاله در ابتدا این بود که وظایف جوانان دهه پنجم انقلاب اسلامی در این بیانیه با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مشخص شود و پس از آن با استناد به آمارها و پیمایش‌ها، بتوان وضعیت جوان ایرانی را در هر کدام از آن شاخص‌های استخراج‌شده از این بیانیه بررسی نمود. یافته‌های پژوهش بیانگر این بود که با بررسی کیفی متن بیانیه گام دوم انقلاب، شش شاخص اصلی به‌عنوان وظایف و راهبرد عمل جوان ایرانی تحت عناوین: جهاد امیدآفرینی، جهاد علمی و پژوهش، دین‌داری، توجه به اخلاق و معنویت، جهاد پیشرفت، تعالی نظام و عدالت اجتماعی، بینش انقلابی و جهاد سیاسی مشخص‌شد و همچنین در ادامه نشان داده شد که در آمارها و پیمایش‌های موجود وضعیت در این شاخص‌ها به چه صورت بوده تا زمینه‌ی سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی تربیتی مطلوب را فراهم گردد.