POLİTİKA ETKİSİZLİĞİ ÖNERMESİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR MODEL DENEMESİ - Ahmet Ay; Zeynep Karaçor (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2014)
Uygulanan ekonomi politikalarının başarısı oyunun kurallarının karar birimlerine açık ve net bir şekilde ifade edilmesi ile mümkündür. İktisatta rasyonellik aksiyomu gereği karar birimleri rasyonel kabul edilir ve bu karar birimlerinin amacı faydalarını maksimize etmektir. Bu durum karar birimlerinin, iktisat politikaları karşısında hemen aktif bir tavır takınıp iktisat politikalarının tamamen etkisiz hale gelmesine neden olmaktadır (Politika etkisizliği önermesi). Karar birimlerinin rasyonalitesi, mevcut veriler ışığında kendileri için en doğru kararı vermelerini varsayar. Dolayısıyla karar birimleri politika yapıcılarının olası bütün reaksiyonlarını elde ettikleri belli model çerçevesinde kullanarak tahmin etmeye çalışacaklardır. Karar birimlerinin bu davranışı politika uygulamalarını etkisiz hale getirecektir. Bunun için ekonomide izlenen sistematik politikalar başarılı olamayacaktır.