Osmanli Biliminin Tartismali Bir Yorumu Uzerine - Atilla Polat (Osmanli Bilimi Arastirmalari, 2019)
Osmanli’da Bilim: Kulturel Yarati ve Bilgi Alisverisi basligiyla Turkce’ye cevrilen Science among the Ottomans: The Cultural Creation and Exchange of Knowledge, hem secilen baslik, hem kapak resmi hem de arka-kapak yazisi itibariyle okur (adayi) icin cezbedici gozukuyor. Eser, onsozun ardindan gelen Bilim Tarihi Nedir? baslikli bir girisle (ss. 1-23) basliyor. Ardindan ise Osmanli Imparatorlugu’nda “Bilgi”yi Kavramsallastirmak (ss. 25-69), Ogrenim Nasil ve Nerede Gerceklesir? (ss. 71-106), Osmanli Imparatorlugu Icine, Icinden ve Icinde Bilgi Aktarimi (ss. 107-154) ve Bilim Icinde Devlet: Imparatorluk, Iktidar, Altyapilar ve Finansman Uzerine (ss. 155-194) baslikli dort bolum geliyor ve Osmanli Bilimi baslikli bir sonuc bolumuyle (ss. 195-207) eser son buluyor. Referanslar -her bolumun ayri olmak uzere- kitabin sonunda, kaynakca ve dizinden hemen once verilmis. Bu, kimi okuru oldukca yoran bir durum olsa da, muhtemelen yayinevinin tercihi olmasi nedeniyle eserin icerigine yonelik olumlu veya olumsuz bir elestiri sebebi olarak gorulmese gerek.