HISTORIOGRAPHY, THEORETICAL AND METHODOLOGICAL BASES OF TERRORISM RESEARCH - Cristina EJOV (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2015)
In this article the author examines the theoretical, methodological and historiographical background of the terrorism phenomenon research. The author, also, makes an attempt to systematize the scientific literature on terrorism; theoretical and methodological approaches of the phenomenon are also defined. The author notes that, the phenomenon of terrorism is a multidimensional one. Terrorism is known to mankind since ancient times. For centuries it was used as illegal, but a sharp and effective tool in a political struggle. But at the end of the 20th and at the beginning of the 21st century, terrorism acquires the characteristics of an international phenomenon. Its goals and objectives, as well as its human constituent components cross the national boundaries and cultures and become an international phenomenon. ISTORIOGRAFIA, BAZELE TEORETICO-CONCEPTUALE ŞI METODOLOGE ÎN CERCETAREA TERORISMULUI În articol sunt examinate bazele istoriografice, teoretico-conceptuale şi metodologice ale cercetării fenomenului terorismului. De asemenea, autorul sistematizează literatura ştiinţifică axată pe această tematică şi evidenţiază abordările teoretico-metodologice în cercetarea fenomenului. Se menţionează că fenomenul terorismului, între care şi terorismul internaţional, este multiaspectual şi multifactorial. Terorismul este cunoscut omenirii încă din antichitate. De-a lungul secolelor, terorismul a fost folosit ca o armă ilegală, dar puternică şi eficientă în lupta politică. Însă, anume la sfârşitul secolului XX şi la începutul secolului XXI terorismul dobândeşte trăsăturile unui fenomen internaţional. Scopurile şi obiectivele, precum şi componentele sale umane care îl coordonează, merg dincolo de hotarele naţionale ale statelor şi de culturi şi transformă terorismul într-un fenomen internaţional.