Қазіргі кездегі қоғамдағы қарт адамдардың әлеуметтік мәртебесі. Социальный статус пожилых людей в современном обществе - N. U. Shedenova; A. M. Chinassilova (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
Егде және қарт адамдардың жағдайы қазіргі кезде қоғамда орын алып отырған әлеуметтік, саяси және экономикалық өзгерістерден бөліп қарастыру мүмкін емес. Бұл – тікелей сандық анықтап сипат-тауға болмайтын категория. Оған еңбек ету мен бос уақыт, тамақ-тану сапасы, өмір сүру сапасы, тұрмысының қолайлығы, әлеуметтік институттардың қызмет ету сапасы, қызмет көрсету салалары, күн-делік пайдаланатын бұйымдар, қарым-қатынасқа түсу қажеттілік-теріне сапалы қанағаттану деңгейі, сондай-ақ білімге, шығармашы-лыққа және т.б. көрсеткіштері жатады. Біздің елдегі демографиялық тенденциялар бүкіл әлемде жүріп жатқан үрдістерге ұқсас әрі қар-тайған жастағы адамдардың абсолютті және салыстырмалы сандық үлесінің қарқынды жүруін сипаттауда. Қазіргі кездегі қазақстандық қоғамда халықтың абсолютті санының құрылымы ұлғаюы және қарт адамдар мен кәрілік жас үлесінің көбейуі экономикалық, әлеуметтік және моральдық этикалық мінез-құлықтың бірқатар салдарына алып келіп отыр. Мақалада қарт адамдардың әлеуметтік мәртебе ерекше-ліктері көрсетіледі. Одан кейінгі талдау үшін оның әлеуметтік құры-лымы беріледі.