Legenda i kult Józefa Piłsudskiego. Jak w Polsce doby integracji europejskiej.... - Paweł Kusiak (Colloquium, 2019)
Artykuł dotyczy problematyki interpretacji postaci Józefa Piłsudskiego w Polsce doby integracji europejskiej. Przedstawiono w nim proces kształtowania się i ewolucji legendy Marszałka od momentu jej powstania po czasy współczesne. Opisano także stosunek władz i społeczeństwa do jego postaci na różnych etapach najnowszej historii.